BİSİKLET YOLU

BİSİKLET YOLU

bisiklet-yoluBİSİKLET YOLU YAPIMI

BİSİKLET YOLU karayolunun, sadece bisikletlilerin kullanmalarına ayrılan kısmıdır. BİSİKLET YOLU ölçülerinin Türk Standartları Enstitüsü tarafından bisiklet yolu ile ilgili yayımlanan standartlara uygun olması gerekmektedir. Bisikletin kentsel ölçekte ulaşım amaçlı kullanımının faydaları ekonomik, çevresel, sosyal yararlar ve kamu sağlığının arttırılması şeklinde gruplandırılabilmektedir.

Bisiklet kullanımı ekonomik anlamda; doğal kaynakların tüketimini azaltmakta, enerji verimliliği sağlamakta, yerel yönetimlerin ulaşım altyapısına yaptıkları harcama maliyetlerini düşürmekte, temiz hava ve hareketlilik sağlayarak kent merkezlerinde ekonomik canlılık yaratmaktadır.

BİSİKLET YOLU ZEMİN KAPLAMA ÖZELLİKLERİ

BİSİKLET YOLU zemini açık alan ve kapalı alan olarak farklılıklar göstermektedir. Alt Yapısı tercihen asfalt kaplanmış standart ölçülerinde hazırlanmış zemin üzerine uygulanan sistemdir. Asfalt zemin istenilen oranda ( %0,5 ) meyillendirilmeli ve yüzeyi ıslah edilmelidir.

Bisiklet Yolu Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Tek şeritli yapılan bisiklet yollarında, bisiklet yolu şerit genişliği en az 130 cm genişliğinde tasarlanacak ve taşıt yolu tarafında 50 cm genişliğinde emniyet mesafesi bırakılmış olacak. Ayrıca yaya kaldırımı genişliği, bisiklet yolu sebebiyle 150 cm’den daha az olamayacak.

Bisiklet Yollarında Akrilik ya da Poliüretan sistem kullanılır.

Bisiklet Yolu Nasıl Yapılır?

Bisiklet yolu asfalt malzemesi üzerine kurulmuş bir yapıdır. Asfalt malzemesi ağırlık taşıyabilen ve sert hava koşullarına karşı direnç gösterebilen maddeler içerir. Böylece uzun yıllar boyunca aynı bisiklet yolu kullanılabilir olur, ek masraf çıkarmaz. Yolu yaptıracak olan kişi uzun soluklu ve dayanıklı bir yol istediği zaman asfalt yapı malzemesi önerilir. Asfalt yapı malzemesi güneşli havalarda sıcaklığı çekme gibi bir özelliği vardır. Fakat bisiklet yolları için bu durum geçerli değildir. Bisiklet yolları genel olarak kaldırım renginden farklı olur ve mavi renkte boyanır. Asfalt üzerine dökülen boyalar sonucunda güneş ışınları asfaltta birikmez ve ısı yaymaz. En sıcak iklime sahip Türkiye bölgesinde dahi asfalt bisiklet yolu gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Sert hava koşullarının yaşandığı iklim bölgesinde ise aynı şekilde dayanıklılık ön plana çıkmaktadır. Yağmurlar yol üzerinde su birikintisi oluşturamaz, yol üzerinde çukurlar meydana gelmez. Bisiklet sürücüleri kendilerini sarsmadan pürüzsüz bir yolda sürüş keyfinin tadını çıkarabilirler.

Bisiklet Yolu Renklendirme Çalışması

Bisiklet yolu yapılacak yerde öncelikle zemin temizliği uygulanır. Zemin temizliği kaplamanın tutması ve pürüzsüz olması için mutlaka gerekmektedir. Aynı zamanda renklendirme yapıldıktan sonra zemin altında kalan pislikler de belli olmaz. Temizliğin ardından zemin, yol için uygun hale getirilir. Yol yapılacak alanda boşluklar veya çukurlar varsa doldurulur, düz bir yol elde edilir. Akrilik malzemesi de zemine 2 kat olacak şekilde uygulanır. Yol bu aşamalar ile hazır hale gelir ve tek işlem olan boyama işlemi kalır. Tercihe bağlı olarak farklı renkler seçilebilir fakat genel olarak seçilen renk mavidir. Mavi üzerine de gidiş ve geliş şeritleri çizilir. Şerit rengi olarak da mavi üzerine beyaz tercih edilir.

 Bisiklet Yolu Zemin Avantajları
  • Asfalt yollar daha konforludur
  • Asfalt yollar daha güvenlidir
  • Asfalt, beton gibi reaktif bir malzeme değildir
  • Asfalt daha az bakım gerektirir
  • Asfalt toplumun değişen ihtiyaçlarına uyarlanabilir
  • Asfalt kalıcı olarak inşa edilir
  • Asfalt maliyetine göre yararlılığı yüksektir

Bisiklet Yolu Uygulama Alanları

Bisiklet yolunu kullanılabilecek alanlar park ve bahçeler, spor kompleksleri olabilir. Buralarda yapılan aktiviteler sayesinde işletme sahibi kendisine daha fazla müşteri çekmeyi kendisine hedef olarak belirler ve kâr oranını arttırır. Aynı zamanda cadde üzerinde gezmek için uygun olan yerlere bisiklet yolu yapılır ve turistler için, halk için ayrı bir alan yaratılır. Büyük sitelerin bahçelerinde de bisiklet yolları uygulanabilir.

Bisiklet Yolları İçin Akrilik zemin kaplama uygulaması nasıl yapılır ?

Eğimleri doğru verilmiş asfalt veya beton zemin öncelikle her türlü toz, kir ve nemden arındırılmalıdır. Çünkü akrilik boya uygulanacak mevcut asfalt-beton yüzeyi temiz olmalıdır. Zemine ilk aşama olarak 300gr/ m² olacak şekilde EPOKSİ ZEMİN ASTARI uygulanıp, üzerine kuvars kum serpilmelidir. Epoksi astarın kurumasının ardından zemine 1 kat AKRİLİK RESURFACER 600 gr/ m² olacak şekilde kauçuk çek-sil aparatı ile uygulanmalıdır. Resurfacer katmanının kurumasının ardından istenilen renkte TENİS KORT BOYASI 2 kat olarak 850 gr/ m² olacak şekilde kauçuk çek-sil aparatı ile uygulanmalıdır. Kuruyan zemine teknik standartlarına uygun olarak BİLEŞENLİ YOL ÇİZGİ BOYASI ile bisiklet yolu ve sembolleri uygulanacaktır.